De Belgische gemeenten en provincies, maar ook de 3 gewesten Vlaanderen, Wallonië en Brussel kunnen veel verliezen bij een ontmanteling van Dexia. De kleine aandeelhouders willen een gelijke behandeling met de grote spelers.

Volg de evolutie van de Dexia-crisis op de voet  De Tijd.

Onrust bij gemeenten en gewesten
Bij de uitverkoop van Dexia zouden de aandeelhouders minstens een deel van hun geld verliezen, als dat al niet het geval is, want de voorbije weken is de koers van het aandeel al dramatisch gedaald van meer dan 3 euro tot 0,85 cent.

Voor de grote aandeelhouders zijn er specifieke problemen. Zo is de Gemeentelijke Holding met een belang van 14,1% de op een na grootste aandeelhouder van Dexia. Bovendien is Dexia voor die holding zowat de grootste investering en door de waardedaling komt de holding nu zelf in de problemen.

In 2008 heeft de Gemeentelijke Holding 1,2 miljard euro geleend om Dexia toen te redden. Dat geld moet uiteraard worden terugbetaald en om het nog moeilijker te maken hebben de drie gewesten Vlaanderen, Wallonië en Brussel de holding toen een waarborg van 450 miljoen euro gegeven.

Het zou best wel kunnen dat die borg nu betaald moet worden als de gemeenten het niet kunnen. Bovendien zijn de gewesten de voogdij-overheid voor de gemeenten en waren ze drie jaar geleden zelf met 5,7% aandeelhouder van Dexia geworden.

Een andere belangrijke speler is Arco, de financiële arm van de christelijke arbeidersbeweging ACW. Ook Arco zou erg krap zitten en zou het aandeel Dexia in de boekhouding fors moeten afwaarderen. Volgens sommige bronnen staat dat aandeel voor meer dan 8 euro in de boeken tegenover de beurskoers van 0,85 cent vrijdag.

(belga)